Bilimden İlham Alan “Harf İşler” Sergisi Şekerbank Açıkekran’da

03.05.2017

Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, Angela Detanico ve Rafael Lain’in videolarından oluşan yeni sergisiyle güncel sanat alanının önemli örneklerini sunmaya devam ediyor. Doğa bilimleri, fizik ve astronomiden ilham alan “Harf İşler” sergisi 29 Temmuz 2017 tarihine kadar izlenebilecek.

Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, Brezilyalı sanatçılar Angela Detanico ve Rafael Lain’in video işlerini kapsayan “Harf İşler” sergisini, güncel sanat takipçileriyle buluşturmaya hazırlanıyor. Ali Akay küratörlüğünde matematikçi, astronom ve haritacı Nikolas Kopernik’in, günümüzde kendi ismiyle anılan buluşlarını önceleyen “Göksel Kürelerin Devinimleri” kitabını referans alan sergiden ‘Time / Zaman’ başlıklı video, Türkiye’nin yeni medya ve videoya odaklı tek sanat platformu Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’yle birlikte Şekerbank’ın 8 ilde bulunan 9 şubesinde izleyiciyle buluşacak.

Çalışmalarını uzun yıllardır Paris’te sürdüren; enstalasyonlarında ses, video, metin, grafik ve geleneksel sanat formlarını içeren unsurları kullanan Angela Detanico ve Rafael Lain’in “Harf İşler” sergisi ‘Time/Zaman’, ‘Copernicus’, ‘365 Soles’ ve ‘Revolutions’ isimli dört videodan oluşuyor. Kopernik’in gökcisimlerinin yerlerini yeniden bulması ve daimi dönme hareketleri üzerine olan kitabından yola çıkan ve gezegenlerin güneşe olan mesafeleri ile bunların işaret ettiği sesler üzerine odaklanan video çalışmaları, 15.yüzyıla ait olan bu bilimsel buluşun doğa bilimleri alanında büyük bir dönüşüme neden olduğunu anımsatıyor. Gökyüzünün yasalarına ait olan mekanik işleyişi sesli bir makinaya döndüren videolar, harflerden oluşan bir devingenliği anımsatarak, güneş sistemini merkeze alan bilimsel buluşa referans veriyor.

Türkiye’nin yeni medya ve video alanına odaklı ilk sanat platformu Açıkekran ile sanatı şubeleri aracılığıyla Anadolu’ya taşıyan Şekerbank, güncel sanat yapıtlarına erişime arttırmayı sürdürüyor. Sergi kapsamında ‘Time/ Zaman’ isimli video, Açıkekran Levent, Ankara Küçükesat ve Kızılay, Kırklareli-Alpullu, Ordu, İzmir, Bodrum, Mardin ve Edirne şubelerinde de eş zamanlı olarak gösterilirken; izleyenleri bilimle sanat arasında keyifli bir yolculuğa çıkaracak.

Sergi Künyesi
Time / Zaman – Tek kanallı video, Sonsuz Döngü, 2016