IFC’den Şekerbank’a KOBİ’ler için 180 milyon TL kaynak

25.11.2016
Şekerbank, Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC), Varlık Teminatlı Menkul Kıymet Programı kapsamında 180 milyon TL’lik 5 yıl vadeli kaynak sağladı. Şekerbank’ın 2011 yılında başlattığı dünyanın ilk KOBİ kredileri teminatlı menkul kıymet programındaki toplam ihraç, böylece 1,6 milyar TL’yi aştı. Türkiye’nin en tabana yaygın KOBİ müşteri portföyüne sahip bankalarından biri olan Şekerbank, söz konusu finansman ile esnaf, işletme ve KOBİ’lere uzun vadeli kredi imkânı sağlayacak.

Dünyanın ve Türkiye’nin ilk KOBİ kredileri teminatlı Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK) ihraç işlemini 2011 yılında başlatan Şekerbank, program kapsamında Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) yatırımcısı olduğu 180 milyon TL’lik yeni bir ihraç gerçekleştirdi. VTMK programının on birinci ihracını gerçekleştiren Bankanın tabana yaygın KOBİ kredi portföyü ve bu alandaki uzmanlığına dayanarak yapılan yatırım ile temin edilen kaynak, uzun vadeli finansman desteği olarak yine esnaf, işletme ve KOBİ’lere yönlendirilecek.

Servet Taze: “Uluslararası Finans Kuruluşlarından Türkiye’ye ve finans sektörüne güven mesajı”
Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, uluslararası finans kuruluşları ile Anadolu’nun KOBİ’leri arasında sürdürülebilir bir finansman köprüsü kurduklarını belirterek, sağlanan kaynak ile yine esnaf, işletme ve KOBİ’lerin üretim ve yatırımlarını destekleyeceklerinin altını çizdi. Taze, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şekerbank’ın hissedarı da olan IFC’nin KOBİ kredileri teminatlı menkul kıymet ihracımıza yaptığı 180 milyon TL’lik bu yatırım, Şekerbank’ın KOBİ kredilerindeki uzmanlığını ve kredi portföy dağılımının zenginliğini teyit etmektedir. Bu yatırım aynı zamanda, uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye’ye ve finans sektörümüze duydukları güveni teyit eden önemli bir mesaj niteliği taşımaktadır.”

“VTMK ile bugüne kadar toplam 1,6 milyar TL’yi aşan ihraç gerçekleştirdik”
Varlık Teminatlı Menkul Kıymet programının, sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi sürecinde bankacılık sektörünün alternatif kaynaklar oluşturması açısından örnek bir model sunduğunu vurgulayan Taze,  Şekerbank’ın sektöre rol model olan bu uygulamasının uluslararası piyasalarda da ödüle lâyık görüldüğünü hatırlattı.

Taze, 2011 yılında başlattıkları VTMK programı kapsamında bugüne kadar toplam 1,6 milyar TL’yi aşan ihraç gerçekleştirdiklerini belirterek, “Uluslararası finans kuruluşları tarafından özellikle Anadolu’da yerele, üreticiye, esnafa, KOBİ’lere ulaşmada ‘Türkiye’nin anahtar bankası’ olarak konumlanıyoruz. Bilançomuzda bulunan 1 milyar USD’ye yakın yabancı fonlamanın yüzde 74’ünü tarım, esnaf ve KOBİ müşterilerimiz için edinilen kaynak oluşturmaktadır” dedi.

Manuel Reyes-Retana: “KOBİ’ler için finansmana erişimi Şekerbank ile olan işbirliğimizle sağlıyoruz”
IFC Finansal Kurumlar Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Manuel Reyes- Retana Şekerbank ile gerçekleştirilen anlaşma için şunları söyledi “Bu finansman ile IFC’nin Türkiye’deki iki stratejik hedefi doğrultusunda bir yatırım yapmış oluyoruz: KOBI’ler için finansmana erişimin desteklenmesi ve finansal piyasaların derinleştirilmesi. Ekonominin büyük çoğunluğunu oluşturan ve istihdam sağlayan küçük ve orta boyutlu işletmelerin desteklenmesi bu tür inovatif yaklaşımlar büyük önem taşıyor. Bu alanda tüm Türkiye’de yaygın çalışmaları olan Şekerbank ile işbirliğimizi bir kez daha güçlendiriyoruz.”

IFC, dünyanın ilk KOBİ kredileri teminatlı Şekerbank VTMK’sına da yatırım yapmıştı
Şekerbank, daha önce IFC’den sağladığı 50 milyon dolarlık sermaye benzeri kredinin yarısını KOBİ’lere, yarısını da kadın girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kullandırmıştı. Ayrıca, 2011 yılında dünyanın KOBİ kredileri teminatlı ilk varlık teminatlı menkul kıymet (VTMK) ihracını gerçekleştiren Banka, 44 milyon 750 bin lirası IFC’den olmak üzere gerçekleştirdiği VTMK ihracı ile uluslararası finans kuruluşları ile Türkiye’nin KOBİ’leri arasında finansman köprüsü kurmuştu. IFC 2015 yılında da Şekerbank’a, esnaf, küçük işletme ve çiftçilerin finansmanında kullandırılmak üzere 5 yıl vadeli 75 milyon dolar tutarında kaynak sağlamıştı.