Şekerbank Açıkekran ödüllü video sanatçısı Ali Kazma’yı ağırlıyor

14.11.2016

Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, video sanatçısı Ali Kazma’nın dünyaca ünlü bienal, müze ve sergilerde yer almış yapıtlarından oluşan bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Üretim, zanaat ve insan emeği üzerine kurulu sosyal organizasyonlar üzerine yoğunlaşan Ali Akay küratörlüğündeki “Kristal Tohum”, 15 Kasım 2016- 28 Ocak 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, Türkiye’nin dünyaca tanınan, ödüllü video sanatçısı Ali Kazma’nın video çalışmalarından oluşan “Kristal Tohum” sergisiyle güncel sanat alanı buluşmalarındaki öncülüğüne devam ediyor. Sergi kapsamında, Ali Kazma’nın dört video çalışmasından biri olan ‘Crystal / Kristal’ isimli video, Türkiye’nin yeni medya ve videoya odaklı tek sanat platformu Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’yle birlikte Şekerbank’ın 8 ilde bulunan 9 şubesinde izleyiciyle buluşacak.

Ali Kazma’nın eserleri insan faaliyetleri, iş gücünün anlam ve önemi ile ekonomi, üretim ve sosyal organizasyonun anlamı gibi konularda temel sorulara odaklanıyor. Tokyo Opera City, 9. Havana Bienali, San Fransisco Art Institute, Lyon Bienali, The White Chapel Art Gallery, TBA21, Kiev Bienali ve São Paolo Bienali’ne katılan sanatçının Açıkekran’da gösterilecek çalışmalarından ‘Aquvarium’ ve ‘Robot’ 55. Venedik Bienali’nde Rezistans Serisi içerisinde Türkiye Pavyonu’nda sergilenmişti.

Ali Akay küratörlüğündeki seçkide, sosyal bilimlerin modernizm sonrası perspektifi güncel sanatın betimleme gücüyle ele alınıyor. Sanatçı, robot-makine, insan-makine ve hayvan-makine arasındaki ilişkileri ve değişen sosyal kategorileri postmodern felsefenin kuramsal perspektifi ile izleyiciye ulaştırıyor. Dört videodan oluşan seçkide Kazma’nın “Aquarium”, “Clerk”, “Crystal” ve “Robot” isimli videoları bulunuyor.

Türkiye’nin yeni medya ve video alanına odaklı ilk sanat platformu Açıkekran ile sanatı şubeleri aracılığıyla Anadolu’ya taşıyan Şekerbank, güncel sanat yapıtlarının sergilenmesi için katkıda bulunmaya devam ediyor. “Kristal Tohum” sergisi kapsamında yer alan  ‘Crystal / Kristal’ isimli video, Açıkekran Levent, Ankara Küçükesat ve Kızılay, Kırklareli-Alpullu, Ordu, İzmir, Bodrum, Mardin ve Edirne şubelerinde de eş zamanlı olarak gösterilecek.

Sergi Künyesi

Akvaryum, Aquarium
Rezistans Serisi
Tek kanallı video, 03', 2013

Clerk, Memur
Tek kanallı video, 3' 30", 2011

Crystal, Kristal
Engellemeler Serisi
Tek kanallı video, 11', 2015

Robot
Rezistans Serisi
Tek kanallı video, 6', 2013

Editöre Not:

Sanat serüveni, 80’li yıllarda Ömer Sunar Sanat Galerisi ile başlayan Şekerbank; bu alandaki faaliyetlerini 2005 yılına kadar Ankara’da sürdürmüştür.

Şekerbank, 2011 yılında “Açıkekran” başlığı altında hayata geçirdiği “yeni medya sanatları” alanındaki projesi kapsamında, çağdaş sanat ve kültüre erişimi arttırmayı hedeflemektedir. Bugün, sürdürülebilir kalkınmayı finanse etme hedefiyle bankacılık faaliyetlerini yürüten Şekerbank, yereli küresel ile bütünleştirerek sanat üretimini desteklemek, toplumu sanata yakınlaştırmak misyonu çerçevesinde Açıkekran Yeni Medya Sanatları çatısı altında kültürel çalışmalara imza atmaktadır.

Teşvikiye’deki Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi ile eş zamanlı olarak özel monitörler aracılığıyla her sergiden bir video yapıtı, Levent’teki Genel Müdürlük binasının ortak alanlarının yanı sıra İstanbul-Merkez, Ankara Küçükesat ve Kızılay, Tekirdağ Alpullu, Ordu, İzmir, Bodrum, Mardin ve Edirne olmak üzere, 8 ildeki 9 Şekerbank şubesinde de 24 saat yayınlanmaktadır.